DELOVNI ČAS: PON – PET : od 7:00 – 16:00; SOB : 8:00 – 12:00; NED : ZAPRTO;

GRADBENI, MIZARSKI IN KONSTRUKCIJSKI LEPLJEN LES

GRADBENI LES

Gradbeni les Slovenske smreke!

TRAMOVI

TRAMOVI

 

Dolžina

Dolžin od 3 do 8 m na zalogi 9 – 12 m po naročilu.

Dimenzije

različnih dimenzij

Material

SMREKA

LETVE

Dolžina

od 3 – 5 m na zalogi

Širina

3/5, 4/5, 5/8 cm

Material

SMREKA

DESKE

DESKE

Dolžina

od 3 – 5 m na zalogi

Debelina

20mm, 25mm,30mm

Širina

Različnih širin

Material

SMREKA

PLOHI (FOSNI)

Dolžina

od 3 – 5 m na zalogi

Debelina

40mm, 50mm

Širina

Različnih širin

Material

SMREKA

MIZARSKI LES

Na zalogi imamo velike količine različnih vrst lesa mizarske kvalitete (deske, plohi … ), kot so: Hrast, bukev, jesen, češnja, sib. macesen, smreka, bor...

KONSTRUKCIJSKI LEPLJEN LES

Kvalitete: industrijske in vidne, lepljeno BSH (lepljeno višinsko in dolžinsko) ali KVH (lepljeno dolžinsko), dolžin do 12 m.

Vrste lesa: smreka na zalogi, macesen po naročilu;

 

BSH

 

BSH je lameliran les, ki se uporablja za izdelavo vseh vrst nosilnih konstrukcij. Takšen les ima veliko nosilnost in je dimenzijsko zelo stabilen, saj je sestavljen iz večih, celih ali dolžinsko spojenih lamel iz masivnega lesa. Lamele so med seboj zlepljene s posebnimi lepili. Prednost tako izdelanih nosilcev je  v stabilnosti. Stabilnost je boljša saj je med seboj zlepljenih več elementov, v katerih so različne napetosti. Posamezni element bi se na prostem skrivil v določeno smer. Z lepljenjem več takšnih elementov skupaj pa tvorijo celoto teh napetosti, ki se med seboj izničijo. Zato takšen les ostane tudi pri atmosferskih vplivih raven in se ne krivi.

BSH LEPLJEN LES

KVH

 

KVH je les, ki se v gradbeništvu uporablja pretežno kot les za konstrukcije. KVH konstrukcijski les je izdelan iz dolžinsko spojenih lamel.  Pri KVH lesu je odstranjena sredina lesa in večje napake. Dolžinsko lepljen les omogoča veliko dimenzijsko in oblikovno stabilnost.

Za vidne konstrukcije uporabljamo vidno kvaliteto lesa, ki ima manj grč in drugih »napak« v lesu. Za konstrukcije, ki se pri vsakdanji uporabi ne vidijo, se običajno uporablja nevidna kvaliteta, ki ima običajno več grč ali drugih napak. Te napake  ne vplivajo na same lastnosti KVH lepljenega elementa. Obdelava lesa je v obeh kvalitetah enaka. Les je površinsko obdelan z oblanjem, robovi so pobrani pod kotom ali so zaokroženi.

TRAMOVI
TRAMOVI
BSH LEPLJEN LES